Fotsvamp hos barn

Observera att Fotvårdsprodukter.se är en jämförelsesida. När du klickar på en produkt skickas du till återförsäljaren med bäst pris på just din produkt, exempelvis Apoteket eller Apotea, där du snabbt, tryggt och säkert kan beställa din vara direkt hem till brevlådan.

Svamp i hårbotten, i ljumskarna, mellan tårna, under fötter, ringorm samt svamp på och under dina naglar är något som många av oss åker på. Alla dessa svampsorter har en gemensam nämnare och det är att de har orsakats av en trådsvamp. Dermatofyter (trådsvamp) attackerar, angriper och infekterar hornlagret, det är alltså det översta lagret på vår hud. När din hud börjar att fjälla så betyder det att huden producerar fler celler än vad den borde. Det är inte alltid fotsvamp hos barn skapar obehag. Detta är för att hornlagret är gjort av döda celler.

När dina fötter är mättade på fukt är det större risk att svampen angriper och får fäste på din hud. På gemensamma platser där vi människor möts exempelvis på simhallar, duschar och omklädningsrum smittar fotsvamp gärna.

Kronisk fotsvamp (även kallad mockasinsvamp) och akut fotsvamp är de två svampsorter som oftast drabbar våra fötter. Om den akuta förblir obehandlad är risken stor att du istället får mockasinsvamp.

Fotsvamp hos barn är extremt ovanligt om barnet är under 10 år. Sök alltid läkarhjälp om det handlar om ett ungt barn. Detta är för att utesluta andra differentialdiagnoser som ringorm, psoriasis eller atopiska vinterfötter. Läkaren kan ställa en diagnos efter att ett enkelt hudprov (skrapprov) har tagits. Äldre barn med fotsvamp, svamp under nageln eller nagelsvamp på fingrar har samma symtom som vuxna.

Fotsvamp startar nästan alltid mellan två tår (den fjärde och femte tån är mest vanligt). Behandla direkt för att få bort svamp mellan tårna innan det sprider sig. Det är inte alltid helt lätt att bli av med nagelsvamp eller fotsvamp. Det gäller att du testar dig fram för att hitta bästa salva mot fotsvamp. Det mest optimala är förstås om du startar behandling fortast möjligt och att du är försiktigt så att du inte smittar andra. Läs gärna texten där vi ger förebyggande råd, tips och försiktighetsåtgärder före samt efter en eventuell smitta. Det kan vara en god ide att du läser tillsammans med ditt barn för att på så sätt hjälpa barnet att förstå hur man undviker att få Dermatofyter eller hur man undviker att föra trådsvampen vidare.

Symptom fotsvamp hos barn?

Fotsvamp hos barn och vuxna börjar nästan alltid som regel genom att det kliar mellan fjärde och femte tån. Det kan fjälla, svida, flagna och klia. Även uppstå sprickor, rodnad, blåsor och vätska. Mest av allt känns det obehagligt, tålamodskrävande och lite pinsamt. Minska infektioner genom att försöka att inte klia för mycket. Däremot om du måste då klådan är ihärdig så använd gärna plasthandskar alternativt tvål eller handsprit efter kontakt med svampen.

Det finns flera förebyggande åtgärder du kan tänka på om du vill undvika trådsvampar, ett exempel är att ofta byta skor så att du inte går runt i fuktiga, svettiga skor som inte andas. Det finns även spray för att förhindra dålig lukt. Strumpor bör bytas varje dag och vara gjorda av naturmaterial så som exempelvis bomull, ull, silke eller bambu. Tvätta dina strumpor i minst 60 grader.

När du är på badhus är det bra om du använder ett par badtofflor i själva simhallen, i omklädningsrum och även när du duschar. Dela inte handduk med någon annan. Håll en god fothygien och torka extra noga mellan tårna. Tvätta händerna efter eventuell kontakt med svamp. Fotvårdsverktyg desinficerar du genom att lägga dem i sprit och sen placerar du dem i ugnen. Det är viktigt att sterilisera verktyg även om du bara använder dem på dig själv.

Fotsvamp barn är som sagt inget som hör till vanligheten men om du tror att ditt barn är smittat så kontakta närmaste vårdcentral för konfirmation.

Salva fotsvamp?

När det kommer till behandling av ditt barns fotsvamp finns en del att tänka på. Först och främst är det av stor vikt att ditt barn vet hur man undviker att ge smittan vidare till andra och till sig själv. Många fotsvampssalvor och fotsvampskrämer är riktade till äldre barn och vuxna. Läs noga på förpackningar angående vilken ålder de rekommenderar. Fråga din läkare om vilken metod som är den bästa och sen prova dig fram.

Lamisil är en kräm som riktar sig mot äldre barn och vuxna.

Daktar är en kräm som kan användas från 10 år.

SalvequickMed är en fotkräm som förebygger och behandlar fotsvamp, hälsprickor och löser upp dina förhårdnader. Salvequick Foot Rescue är en kliniskt testad fotkräm som ger resultat inom 2 veckor. Motverkar även dålig lukt och ger fötterna en uppfriskande känsla.

Cortimyk är specifikt mot klåda vid fotsvamp. Använd från 10 år.

Fotsvampsskydd från Pedicare är ett uppfriskande och förebyggande skum som skyddar fötterna i 12 timmar mot fotsvamp. Skummet absorberas snabbt av huden och lindrar direkt klåda och sveda på fötterna uppkommen av exempelvis fukt, stress eller för trånga skor.

Pedicare Fotsvampsskydd förhindrar bakterietillväxt, vilket begränsar och förebygger återkommande fotsvamp. Neutraliserar även dålig lukt.

Gewhol Fotvårdskräm Extra passar dig som har trötta och ömma fötter. Fotkrämens naturliga oljor har lugnande och vårdande egenskaper som förhindrar känslan av brännande fötter. Krämen behandlar även olika former av fotproblem, som fotsvamp, fotsvett, illaluktande fötter, hård hud, förhårdnader, sår och blåsor. Krämens vårdande egenskaper gör även att torr samt sprucken hud känns mjuk och smidig.

Andra texter som kanske kan intressera dig.
Nagelsvamp | Nagelsvamp hos barn