Få bort svamp mellan tårna

Observera att Fotvårdsprodukter.se är en jämförelsesida. När du klickar på en produkt skickas du till återförsäljaren med bäst pris på just din produkt, exempelvis Apoteket eller Apotea, där du snabbt, tryggt och säkert kan beställa din vara direkt hem till brevlådan.

Att få bort svamp mellan tårna, nagelsvamp och fotsvamp tar lite tid, men med bra produkter och rätt behandling kommer du bli av med det. Det är inte alltid lätt att veta vilken produkt man bör köpa, du får testa vad som passar dig bäst. Krämer, geléer, lösningar, salvor och puder finns tillgängliga att köpa receptfritt. Om du efter upprepade behandlingar inte får bort svampen kan du boka tid hos läkare som kan skriva ut starkare produkter. Det är också bra att ta ett skrapprov för att se om det verkligen är fotsvamp du lider av.

Har du torra fötter kan en kräm vara bra medan en uttorkande gelé kan vara bättre om huden mellan tårna är vit och fuktig. Som ett komplement kan du använda dig av puder som finns till strumpor och skor. Svamp mellan tårna kliar oftast en hel del och då finns det salvor med hydrokortison som stillar klådan.

Svamp mellan tårna startar nästan alltid mellan den fjärde och femte tån. Det kan börja med klåda, huden flagnar, sveda och rodnad uppstår. När den fått fäste sprider den sig vidare över fot, naglar och andra delar av kroppen. Var extra uppmärksam om det uppstår sår, sprickor, blåsor som vätskar sig då det lätt blir infekterat. Är du diabetiker är det jätteviktigt med regelbunden fotvård och tillsyn.

Torka noga mellan tår efter att du har badat eller duschat. Svamp är smittsamt och trivs bäst på varma, fuktiga ställen såsom badhus, omklädningsrum och gemensamma duschar. Svampen fäster som bäst på en fot mättad på fukt. Det finns de som är mer i riskzonen än andra. Idrottare är ett exempel då de spenderar många timmar i svettiga skor och sen går barfota i omklädningsrum och dusch. Badtofflor är därför en bra investering.

Vad är svamp?

Vi delar in människans hud i tre lager. Epidermis (överhuden), dermis (läderhuden) och hypodermis (underhud).

I överhuden finns fem olika lager med celler. Det översta lagret av vår hud kallar vi för hornlagret och det är där som svamp gör sitt angrepp och skapar infektioner. Trådsvamp (Dermatofyter) är den vi får på våra fötter, händer, naglar och i ljumskar.

Det är inte helt klart att fotsvamp orsakar obehag eller smärta då den sitter i just hornlagret som är gjort av döda hudceller. När svampen angriper startar huden att producera fler hudceller normalt och därmed börjar fjällning. Dermatofyter orsakar även andra hudåkommor såsom ringorm, nagelsvamp, svamp i ljumskar och hårbotten.

Mockasinsvamp (även kallad kronisk fotsvamp) och akut fotsvamp är två av de vanligaste sorter som drabbar våra fötter. Eftersom svamp lätt kan förväxlas med ringorm, eksem, atopiska vinterfötter och psoriasis kan det vara bra att kontakta en läkare om du är osäker. Fotsvamp hos barn är ovanligt och därför bör de alltid träffa en läkare innan eventuell behandling.

Försök låta bli att peta och klia för mycket då minskar risken att du sprider den vidare till andra och till dig själv. Få bort svamp mellan tårna är inte helt enkelt men långt ifrån omöjligt med rätt typ av produkter.

Förebygga fotsvamp och få bort svamp mellan tårna

Du kan förebygga svamp genom att tvätta dina fötter varje dag, torka ordentligt mellan tårna. Byt gärna skor till och från då de oftast inte andas och därmed blir fuktiga och då får svamp lättare fäste. Använd strumpor som är gjorda av naturmaterial såsom bambu, ull eller bomull och tvätta dem sen i 60–90 grader. Använd tofflor på badhus, i omklädningsrum och gemensamma duschar. Låt alla i familjen få en egen handduk, på så sätt minskar ni smittrisken.  Man kan också få svamp under nageln. Vi har även tips och råd kring hur du kan bota nagelsvamp snabbt.

Pedicare fotsvampsbehandling motverkar symtom förknippade med fotsvamp

Pevaryl mot fotsvamp mellan tårna. Stryks på 2 gånger dagligen. Behandling i flera veckor. Fortsätt behandlingen 2 veckor efter att symtomen försvunnit. Kan användas från det att du fyllt 10 år.

Pevaryl Puder Mot Fotsvamp förebygger och behandlar svamp. Pudra i dina strumpor och skor

Lamisil Singeldos Kutan lösning är en engångsbehandling att använda sig av om man är över 18 år

Lamisil Fotsvampskräm passar bra till torra fötter

Daktar mot fotsvamp mellan tårna. Stryks på 2 gånger dagligen. Behandling i flera veckor. Fortsätt behandlingen 2 veckor efter att symtomen försvunnit. Kan användas från det att du fyllt 10 år.

Cortimyk innehåller kortison vilket är extra bra när din fotsvamp kliar extra mycket. Mot fotsvamp med klåda. Fortsätt behandlingen 2 veckor efter att symtomen försvunnit, för fotsvamp mellan tårna som har kraftig klåda. Hydrokortison. Stryks på 2 gånger dagligen, behandlas i flera veckor. Fr 10 år. Fortsätt behandlingen 2 veckor efter att symtomen försvunnit