Nagelsvamp

Hitta de bästa produkterna

Vad är Nagelsvamp

Nagelsvamp är en vanlig åkomma som ca 10 procent av befolkningen har, har haft eller kommer att få under sin livstid. Svampen är inte farlig utan orsakar mest kosmetiska problem och obehag för den drabbade. Idrottare har lättare att få svamp då deras fötter ofta är instängda i fuktiga träningsskor. Det finns även en förhöjd risk att drabbas om du har diabetes, nedsatt immunförsvar, psoriasis, eksem, nagelbitare och ålder.

Svamp trivs där det är varmt och lever på keratin, vilket är det vanligaste proteinet i ditt hår, på dina naglar och din hud

Dermatophyter (tillhörande släktet trichophyton) är en trådsvamp och är oftast den som orsakar nagelsvampen. Trådsvampen kan ta fäste både på tånaglar och fingernaglar, vanligast är dock att den attackerar naglar på fötter. Svampen är liksom fotsvamp väldigt smittsamt vilket betyder att den bör behandlas fortast möjligt. Den är mer vanligt förekommande hos vuxna än barn. Vanligast är att bli smittad där människor går barfota såsom badhus, gemensamma duschar eller omklädningsrum.

Oftast sitter nagelsvamp ytligt i hornhuden, däremot kan den tränga ner djupare om sår finns i eller runt den drabbade nageln. Svampen trivs i en fuktig miljö där den växer och frodas. Gymnastikskor som inte släpper in luft, strumpor som inte andas och smutsiga fötter är den mest gynnsamma miljön.

 

Symtom nagelsvamp

Dina naglar kan helt eller delvis bli missfärgade av svamp och få nyanser mer åt det vita, gula eller bruna hållet. Naglarna börjar se matta ut och förlorar sin glans, gropar kan uppstå. De blir även förtjockade, mjuka och porösa, vilket menas att de lätt faller isär. Det kan göra ont och orsaka obehag när du står eller går i skor. I värsta fall lossnar nageln på grund utav ökad produktion av keratin, detta sker i de fall där behandling uteblir under en längre period.

Ifall du lider utav fotsvamp så kan det vara orsaken till att nagelsvamp uppstår. Fotsvamp är en Dermatofyter (trådsvamp) som angriper och infekterar det översta lagret av huden vi kallar hornlagret. Reaktionen blir att huden producerar fler hudceller än normalt och börjar därför att fjälla. Eftersom hornlagret är gjort av döda hudceller är det därmed inte säkert att svampen kommer orsaka bäraren obehag eller smärta. Trådsvamp orsakar även andra hudåkommor som Ringorm, Nagelsvamp, Ljumsksvamp och svamp i hårbotten.

Svamp kan ibland förväxlas med andra hudsjukdomar så som psoriasis, eksem eller vinterfötter. Är man osäker kan man kontakta läkare som med ett enkelt prov (de skrapar av lite hud) kan ge ett svar på vad hudåkomman beror på. Fotsvamp börjar oftast mellan fjärde och femte tån, därifrån sprider det sig vidare över foten, naglarna och ibland även till andra delar av kroppen. Man kan se att huden börjar flagna och fjälla samt att det kan svida och klia. Huden kan även spricka, rodna, vätska sig och i ovanliga fall kan blåsor uppstå. Man bör vara försiktig och inte peta på området där svampen sitter då det kan sprida sig till ljumskar, naglar eller händer.   

Förebygga och behandla nagelsvamp

Du förebygger nagelsvamp på samma sätt du förebygger fotsvamp. Noggrann hygien, torka alltid fötter ordentligt, låt dem lufta, undvik sår, klipp naglar korta och håll dem rena.  

  • Använd strumpor gjorda av naturmaterial och tvätta dem i minst 60 grader
  • Undvik täta skor som inte andas
  • Använd tofflor på badhus, omklädningsrum och i gemensamma duschar
  • Dela inte handduk med andra
  • Håll fötterna rena och torra
  • Tvätta gärna fötterna dagligen, var dock väldigt noga med att torka mellan tårna

 

5 tips på produkter mot nagelsvamp

CuraFoot är ett medicinskt bad som enkelt och skonsamt kan användas vid fot- och nagelsvamp. När pulvret löses i vattnet bildas aktivt syre vars starka antimikrobiella egenskaper påvisats kunna stoppa tillväxt av mikroorganismer som svamp, bakterier och virus. CuraFoot är ett antimikrobiellt och antiseptiskt fotbad. Används enkelt och är skonsamt vid fot- och nagelsvamp. Totallösning för både naglar och fot. Ger mjuka fina fötter och används i förebyggande syfte efter träning/idrott

Scholl mot nagelsvamp är en effektiv nagelsvampbehandling som tränger in djupt och har svampdödande effekt. Förändrar pH-värdet och skapar en ogästvänlig miljö för svampen. Fem medföljande engångsfilar tar försiktigt bort det översta lagret av nageln och underlättar för vätskan att nå infektionen.

Pedicare nagelsvampsbehandling är kliniskt testad och är bevisad effektiv mot svampen som orsakar nagelsvampen. Består av ett serum i en applikatortub med borste samt 10 nagelfilar. Hejdar utveckling av svampen som orsakar nagelsvamp. Tränger in i nageln, stabiliserar dess struktur och säkerställer frisk återväxt som gör att nageln återuppbygger och skyddar nagelbädden. Genererar en skyddande barriär som hindrar smittspridning till andra områden

Nailner är kliniskt bevisad nagelsvampbehandling som används för naglar med svamp. Nailner behandlar och hjälper mot eventuell missfärgning

Nalox mot nagelsvamp behandlar och förbättrar utseendet av naglar skadade av nagelsvamp, psoriasis eller annan nagelsjukdom. Första tecken på förbättring av nagelns utseende kan normalt ses redan efter 1 veckas behandling. Nalox har en fysikalisk keratolytisk effekt och bryter ned svampcellerna som vanligen orsakar nagelsvamp. Nalox binder fukt i nageln och ger en slätare nagelyta. Enkel att använda (utan att fila), appliceras en gång om dagen. Fri från konserveringsmedel och parfym. Ingredienserna är helt biologiskt nedbrytbara

Andra texter som kanske kan intressera dig.
FotsvampManikyr & Pedikyr