Liktorn > Ta bort liktorn med rätt behandling > Vad är liktorn

Behandling och produkter som hjälper

Observera att Fotvårdsprodukter.se är en jämförelsesida. När du klickar på en produkt skickas du till återförsäljaren med bäst pris på just din produkt, exempelvis Apoteket eller Apotea, där du snabbt, tryggt och säkert kan beställa din vara direkt hem till brevlådan.

Vad är liktorn?

Det första du bör göra är att ta reda på orsaken till att liktornen uppstått. Om du använder dig av skor som ger ett tryck mot foten eller inte använder strumpor kan du få förhårdnader. Då blir huden hård och tjock. Om du belastar förhårdnaden under en längre tid pressas den in i huden som en tagg.  Det går att bli av med besvären men det kan ta tid. Använd rymliga skor och strumpor, meningen är att du ska minska tryck och friktion. Människor med hammartå har lättare till att få liktornar.

Liktornar gör vanligtvis väldigt ont. Taggen som sitter inne i foten trycker på nerver när du står eller går. Det finns två olika typer av liktorn. Det kallas för den hårda liktornen samt den mjuka liktornen. Dem hårda finner du ovanpå tårna på grund av friktion från trånga, illasittande skor. De mjuka hittas mellan tårna, de drabbas oftare av infektioner och håller sig mjuka av svett. Man får även liktornar under foten.

Har du svårt att skilja en liktorn från en fotvårta? Här är några förslag på hur du kan se skillnad. Behandlingarna är så pass olikartade och därför är det viktigt att förstå vad du har som ger dig problem.

En vårta är ojämn och har en blomkålsliknande textur. Kan vara olika färger och eventuellt ha svarta prickar på sig. Prickarna är små blodkärl som förser fotvårtan med blod. Vårtor kan göra ont men över en större yta än bara där fotvårtan sitter.  

Liktornen är enfärgad och kräver därför inte blodförsörjning. Den är oftast i samma färg som din hud. Gör oftast väldigt ont, det är taggen som trycker på nerver.

Om du har ett arbete som dagligen nöter på dina händer kan du få liktorn där också.

Att förebygga liktornar

Om man har ett lågt eller nedsjunket fotvalv eller om några tår skaver mot varandra är risken lite större att du får förhårdnader och liktornar. Det finns skoinlägg du kan använda för att höja upp fotvalvet.

Börja med att se över din skokollektion och försök att lista ut vad som orsakar fotproblemet. Trånga skor ger ett konstant tryck och är den största boven till varför du får liktornar. Fina skor brukar vara de som trycker mest, ha därför med dem i väskan och byt bort de bekväma skorna mot dem finare skorna när du kommer fram till festen. Trånga strumpor kan pressa ihop tårna och orsaka liktorn. Använd helst strumpor gjorda av naturmaterial och tvätta dem i minst 60 grader.

Ge dig själv fotvård så ofta som möjligt. Sänk ner fötterna i en balja tillsammans med en av våra fotvårdsprodukter, vattnet bör vara lite varmare än kroppstemperatur. Ha fötterna i badet minst 15 minuter, på det sättet blir huden smidigare upp och blodcirkulationen ökar. Badet mjukar upp förhårdnader, slaggprodukter dras ur och det får dig att känna dig avslappnad istället för stressad.

Fila försiktigt bort förhårdnader och massera fötterna regelbundet. Triggerpunkterna under fotsulan är många och ett rätt tryck ger effekt på stora delar av kroppen. Om du inte vill eller orkar massera kan du enkelt boka en tid hos en fotterapeut eller fotvårdare. En som dagligen jobbar med fötter kan ta bort din liktorn med skalpell. Det är däremot viktigt att du ser till att inte få en infektion där liktornen satt. Observera att om du lider av diabetes ska du aldrig ta bort en liktorn själv. Detta är på grund av infektionsrisken.

Förhårdnad under foten

Förtjockad hud är inget ovanligt, vissa har lite mer medan andra har lite mindre. Det som sker är att hudens hornlager blir tjockare och mindre elastisk. Torr hud och sprickor gör ont, stramar, blöder, kliar och det blir smärtsamt när du belastar foten. Dessutom finns en risk att få in bakterier som i sin tur orsakar en infektion.

Skor som har öppen häl (flip-flop, träskor och tofflor) gör att huden lättare blir förhårdnad. Använd gärna strumpor i dina skor och byt dem varje dag. För att undvika förhårdnader så är det viktigt att smörja in dem dagligen med en kräm som innehåller mycket fett och fukt. Starta igång blodcirkulationen, här kan det vara bra att smörja i små cirklar.  

Fotmassage sätter igång blodcirkulationen och löser upp spänningar i kroppen. Fötter kan ha dålig cirkulation då det är den kroppsdel som ligger längst bort från hjärtat. Fotmassage sänker hjärtfrekvensen, stressnivån och ökar ditt välbehag. Det hjälper mot ledbesvär, träningsvärk och förebyggande åtgärd när det kommer till tromboser. Med massage kan man förhindra fot- och fotledsskador och även förhårdnad under foten.

I fotsulorna hittar vi tusentals nervtrådar som har förbindelser med andra delar av kroppen. Vi kan alltså påverka hela kroppen genom att massera fötterna. Zonterapi använder vi enligt gammal asiatisk medicin. Olika zoner på fötterna återspeglar våra organ och kroppsdelar. Med en viss teknik kan du trycka på dessa zoner och på så sätt lindra och stimulera de inre organen. Zonterapi sägs kunna lindra insomnia, ryggont och magproblem. Boka en tid hos fotterapeut om du inte orkar massera dina egna fötter.

 

 Hur får jag bort liktornar?

Pedag Liktornskudde är en mjuk, smidig, tålig och slitstark gelekudde. Den skyddar tån, lindrar smärta, gäller både vårtor och liktorn. Skonsam mot huden. Kudden har optimal passform tack vare det elastiska materialet. Lämplig för både män, kvinnor och barn.

Niegeloh Solingen Pedihyvel Förhårdnader Liktorn Förhårdnadshyvel med specialrakblad i härdat stål för en enkel, effektiv borttagning av liktornar och hård hud. Rekommenderas att använda efter ett mjukgörande fotbad.

Cosborg LiktornsOlja 10ml är en liktornsolja från Cosborg som är ett naturligt sätt att bekämpa liktorn och hård hud. Liktorn sitter på ett område med hård hud där det i mitten har bildats en liten tagg som växer inåt. Den hårda huden bildas i regel av tryck eller friktion på området under en lägre tid. Liktorn är besvärligt då de är obehagliga att gå på och gör ont.

Compeed kombinerar två effektiva funktioner i ett plåster: hydrokolloid och salicylsyra. Hydrokolloider används för att skapa en fuktig sårmiljö som mjukar upp liktornen samt ger tryckavlastning och lindring av smärtan. Salicylsyra löser effektivt upp liktornen.

2i1 Express Liktornsbehandling kan användas som liktornsbehandling av hårda liktornar på tår och fotsulor samt för att mjuka upp mellan tårna. Förpackningen är utformad som en penna, i ena änden finns lösning med tillhörande applikator, i andra änden en skrapa för att ta bort översta hudlagret på liktornen så att lösningen kan verka.

Cosborg Fotcirkulationkräm är en kräm som förbättrar cirkulationen i dina fötter. Fotkrämen bidrar även till att hålla fötterna varma och ger en behaglig känsla. Krämen ökar hudens smidighet, mjukhet och förhindrar att sprickor i huden kan bildas.

Andra texter som kanske kan intressera dig.
FotvårtorFotsvamp