Fotvård vid diabetes

Typ 1-diabetes och Typ 2-diabetes

Diabetes är en av dem sjukdomar där det verkligen är extra viktigt att gå på regelbunden fotvård på grund utav nedsatt känsel och dålig blodcirkulation. Om en diabetiker råkar missa ett sår på foten kan det i värsta fall sluta med amputation. Därför är det väldigt viktigt med fotvård vid diabetes.

Det finns flera sorters diabetes med skilda sjukdomsförlopp och symtom. Det de däremot har gemensamt är att deras glukos (blodsocker) är för högt. Cirka 50 000 människor i Sverige lider av typ 1-diabetes.

Vid typ 1-diabetes har kroppens egen produktion av insulin upphört. Immunsystemet attackerar de cellerna i kroppen som producerar insulin, det i sin tur leder till insulinbrist.

Första symtomen brukar vara en lamslående trötthet, stora mängder urin, viktnedgång och att du blir törstig ofta. Senare symtom kan vara dimsyn, klåda i underlivet och urinvägsinfektioner. Behandlingen innebär insulintillförsel via penna eller pump. Tabletter fungerar inte.

Ca 450 000 av den svenska befolkningen lider av typ 2-diabetes.

Den här sjukdomen är den vanligaste formen. Anlag finns hos ca 15 % av svenskarna. Övervikt och levnadsvanor har stor del i huruvida sjukdomen utlöses eller inte. Symtomen är ungefär densamma som Typ 1-diabetes men kommer däremot oftast smygande. Vid typ 2-diabetes är förmågan att producera insulin inte helt borta men mängden insulin räcker inte för kroppens behov.

Behandlingen är lite olika beroende på hur illa det står till med din diabetes. Vissa klarar sig länge utan medicin genom att förändra sin livsstil. Det innebär motion, nyttig mat, ingen rökning. Andra behöver insulin via tabletter eller via injektion.Fotvård och diabetesfötter

Diabetesfötter (problem med fötterna) kan drabba både dig som har typ 1 eller typ 2. Angiopati kallas den ena komplikationen du kan få. Den innebär att kärlen och kapillärerna skadas och väggarna täpps till. Om du då får ett sår kommer kroppen att få det mycket svårare läkningsprocess på grund utav dålig blodcirkulation. Neuropati heter den andra komplikationen och är mer vanligt vid typ 2. Det innebär att blodflödet minskar till dem mindre blodkärlen och leder därför till nervskador. Det kan påverka hela kroppen men fötterna påverkas oftast först. Det finns andra faktorer som spelar en roll och det är bland annat rökning, ålder, högt blodtryck, alkoholkonsumtion och brist på vitaminen B12.

Man delar även upp Neuropati i sensorisk och autonom. Den sistnämnde brukar komma först och menas att du nu fått syrebrist i huden. Symtomen kan vara att håret på fötterna försvinner, torra fötter, sprickor, förhårdnader, tryckkänslig, ökad fotsvett och om du upplever foten som kall så visar den sig vara varm när du känner på den. Sensorisk Neuropati kan påverka känseln och göra den nedsatt i underben, fot och tår. Vanliga symtom i början är att du på natten tycker att fötterna är varma, de gör ont, det sticker i dem och svider. Efter ett tag kommer symtomen att försvinna och du känner istället ingenting. När du har nedsatt känsel är det av stor vikt att du dagligen tittar efter sår, ödem, nagelförändringar, torrhet, förhårdnader och sprickor. Det är bra att gå på fotvård regelbundet. Via sjukvården kan du en gång per år gå till en specialist för att kolla din fotstatus.

Förebygga och hålla diabetes i schack

Träna: Just motion sänker blodtrycket, ökar blodflödet, ökar cellernas insulinkänslighet, viktnedgång och förebyggande åtgärd av hjärt-och kärlsjukdomar.

Bra mat: Fisk, nötter, kaffe, frukt, baljväxter, rotfrukter och fullkornsprodukter.

Ögon: Kolla blodkärl i ögonen vartannat till vart tredje år. Diabetes kan ge sämre syn.

Tänder: Borsta dina tänder noga och använd tandtråd. Högt blodsocker kan resultera i tandlossning, smärta eller hål i tänderna.Gå regelbundet till tandläkare, du kan ha rätt till särskilt tandvårdsstöd (STB)

Fotvård: Regelbundna besök hos fotterapeut. Titta på dina fötter dagligen. Använd rymliga skor och titta efter grus i skorna. Byt strumpor dagligen, vid besvär ha sömmen utåt. Håll fötterna rena med fotbad (akta så att det inte är för varmt). Fila försiktigt, använd inte hyvel eller skalpell. Smörj in dem med en fet kräm, helst flera gånger per dag om behovet finns. Drick mycket vatten för att tillföra fukt inifrån.

Nedan listar vi bra produkter som passar en diabetiker

BioCool Medica Fotbad är ett syrerikt fotbad speciellt utvecklat för diabetes- och psoriasisfötter. Aktiva syrederivat stimulerar blodcirkulationen och skapar bättre förutsättningar för läkning. Det syrerika fotbadet motverkar även fot- och nagelsvamp, fotvårtor och fotsvett effektivt.

Footmender All in One Diabetic är en fotvårdsprodukt som är specifikt utvecklad för diabetiker. Footmender är en effektiv produkt som har blivit känd för att behandla flera olika fotproblem och besvär.

Den har en unik sammansättning som behandlar förhårdnader, liktornar, hård hud, torr hud och hälsprickor. Footmender skapade produkter för att underlätta en diabetikers fotvårdsrutin. De menar själva att fotvårdsprodukten ersätter traditionella produkter som exempelvis fotfilar och fotbad.

Cosborg Fotcirkulationkräm förbättrar cirkulationen, bidrar till att hålla fötterna varma och ger en behaglig känsla. Krämen ökar även hudens smidighet, mjukhet och förhindrar att sprickor i huden bildas.

Pedicare Uppmjukande fotbad är ett härligt väldoftande fotbad från för trötta fötter. Fotbadet rengör på djupet samt mjukar upp förhårdnader. Resultatet är fötter som känns smidiga, mjuka och lena. Pedicares fotbad förbereder dina fötter för såväl klinikbehandling som hemmapedikyren.

Fotbadet innehåller verksamma, återfuktande ämnen som karbamid mjölksyra, stärkande centella asiatica samt milt rengörande tensider.