Fotvårtor > Behandling > Huskur > Vårtmedel

Observera att Fotvårdsprodukter.se är en jämförelsesida. När du klickar på en produkt skickas du till återförsäljaren med bäst pris på just din produkt, exempelvis Apoteket eller Apothem, där du snabbt, tryggt och säkert kan beställa din vara direkt hem till brevlådan.

Vad är fotvårtor?

Fotvårtor är en typ av rosa, vita, bruna och beigea hudutslag med eller utan små svarta prickar i mitten. De uppträder vanligtvis i flera klungor eller sitter en och en. Det mest vanliga är att ha flera. Hudutslagen orsakas av viruset HPV (Humant papillomvirus). Det finns över hundra sorter av HPV men det är endast ett fåtal av dem som orsakar vårtor på händer och fötter. HPV kan även orsaka könssjukdomen kondylom (könsvårtor) och i andra fall kan det orsaka cancer i livmoderhalsen som man upptäcker genom cellprovtagning.

I mer sällsynta fall kan viruset även vara orsaken till cancer i munhålan, ändtarmsöppningen, halsen, samt i eller på könsorganen hos både kvinnor och män.

Fotvårtor barn 

Det har visat sig fotvårtor hos barn är mycket mer vanligt än hos vuxna. En studie har visat att det är 1 av 3 barn, jämfört med 1 av 10 vuxna som har fot- eller handvårtor. Det smittar ofta via simhallar och gymnastiksalar.

 

Vad är symtomen på fotvårtor?

En vårta kan se ut på lite skilda sätt samt variera i både storlek och färg. De som sitter under foten är platta då de utsätts för stor belastning men man kan även finna dem ovanpå, under eller mellan tårna. Storleken ligger runt 1–10 mm i diameter och formen är rund. Färgen varierar som sagt mellan rosa, vit, brun och beige.

Om man känner på hudutväxten så är det en hård kant med lite mjukare i mitt. Försök dock att undvika att ta på den utan plasthandskar, annars är risken stor att du smittar dig själv med nya.  Ibland kan man i den mjukare delen av mitten se svarta små prickar. Det är små blödningar i huden som har tillkommit på grund av trycket som uppstår på fotsulan när man går eller står. Har man dem under foten så är det inte helt ovanligt att det gör lite ont vid belastning på fotsulan. Då finns det vårtplåster att köpa som man sätter ovanpå för att göra det lite behagligare, mjukare och mindre smärtsamt vid tryck.

De som sitter på händer är oftast utstående, lite ovala eller runda, skrovlig utsida och många beskriver att den ser ut som ett väldigt litet blomkålshuvud. Storleken varierar även här mellan 1–10 mm i diameter.

Vanligt är dock att inte ha några symtom alls men det finns såklart dem som drabbas lite hårdare

  • Rött och varigt vid infektion
  • Hudflagor som lossnar
  • Smärta vid tryck (sitter då nästan alltid under foten på fotsulan)
  • Ömt på och runt utväxten
  • Sveda
  • Det kan klia

 

Är vårtorna farliga?

Just det virus som orsakar fot- och handvårtor är inte farligt. Däremot kan det definitivt ge upphov till bland annat smärta. Vårtbäraren tycker ofta att det känns lite pinsamt och jobbigt då det är missprydande, speciellt om det sitter synligt som på händer eller i ansiktet. Andra HPV virus kan vara farliga. I synnerlighet de som förorsakar cancer.

 

Hur smittar fotvårtor / Varför får man fotvårtor:

Det man måste tänka på är att HPV är väldigt smittsamt. Det kan smitta vid direktkontakt och indirekt kontakt, alltså via handduk, golv och andra föremål som har varit i direktkontakt. Allra mest smittsamt är det i fuktiga utrymmen, så ta på dig badtofflor när du besöker en simhall. Viruset tar sig in via små sår, rispor, eksem eller slemhinnor.

 

Hur får du bort en fotvårta?

Hur blir man av med fotvårtor

Köp plåster, fryspennor eller vårtmedel för hemmabruk. Använda ett husmorsknep eller vänta och låt kroppen bilda antikroppar. Mankan även boka tid för laser- eller frysbehandling.Fotvårtor är ett vanligt problem

 

Hur behandlas fotvårtor bäst?

Fotvårtor behandling

Verruca vulgaris (vanliga vårtor) är helt ofarliga godartade hudutslag i överhuden (epidermis), förorsakade av papillomvirus. Har man ett stort tålamod kan man prova att avvakta med behandling till kroppen själv bildar antikroppar mot viruset och då förhoppningsvis försvinner. Men eftersom det tar allt emellan 6 månader upp till flera år så vill de flesta använda sig av andra behandlingsalternativ.

Laserbehandling förstör vårtans blodtillförsel och aktiverar immunförsvaret till att arbeta lite fortare. Efter 2–4 behandlingar uppstår en skorpa som inom 1–2 veckor trillar av. Man bör låta bli att peta i såret på grund av infektionsrisk. Oftast blir det inga märken efter laserbehandling men ibland kan det uppstå rodnad, infektion eller litet ärr.

En annan effektiv och smärtfri behandling är då man frysbehandlar (kryobehandling) med flytande kväve. Vårdcentral eller dermatolog kan hjälpa till med detta.

Innan man tar hjälp av läkare eller dermatolog bör man prova att behandla själv hemma. Finns vätskor, plåster, gelé att köpa hos olika återförsäljare.  

 

4 olika sätt du själv kan behandla fotvårtor på

Bäst produkt mot fotvårtor

VårtFri vårtbottagning

En enkel och unik kutan lösning som verkar uttorkande och penslas på 1 gång per vecka. Fungerar på hand-, fot-ochkroppsvårtor. Vanligtvis behövs 5–15 behandlingar innan vårtan är borta. VårtFri kan även användas till barn, men är barnet under 4 år bör ni kontakta läkare eller BVC för råd innan ni behandlar barnet i fråga.

Wartner Hand & Fot

En frysspray som behandlar och avlägsnar fot- och handvårtor. Efter ca 10–14 dagar faller vårtan av och under har det ersatts med ny hud. Wartner Hand & Fotspray kan användas av vuxna och barn över 4 år. Använd inte om du har diabetes, är gravid eller ammar.

Vårtborttagare Wortie

är snabbt, enkelt och effektivt att använda sig av. Wortie är ett så kallat frysstift som möjliggör frysning på fot- och handvårtorna utan att skada omkringliggande hud. Det minimerar på så sätt risken för att efteråt bli drabbad av smärta och irritationer i huden. Passar vuxna samt barn från 4 år och uppåt.

VårtFri Pen

är en penna som innehåller myrsyra. Pennan behandlar och torkar ut på ett effektivt sätt. Fungerar på både fötter, händer, armbågar och knän. Undvik dock, i den mån det är möjligt, att applicera lösningen på omgivande hud eftersom myrsyran är frätande. Detta är särskilt viktigt vid behandling av tunn hud, som till exempel barns hud och handryggen.

Läs recensioner, omdömen och tester av vårtmedel   

Bra produkter mot vårtor

Som alltid när man provar något nytt bör man läsa på om de olika produkter som erbjuds. Våra fotexperter har gjort tester och skrivit recensioner. Läs igenom och få en inblick i vad marknadens expertis erbjuder.  Det är viktig att känna sig trygg i att våga prova sig fram och med det förstå att alla människor behöver olika produkter, behandlingar och tid för att bli av med fotvårtor. Här på vår sida har vi samlat några bra produkter mot fotvårtor. Det finns bland annat plåster, fryspennor och andra sorters varor.                       

Hur behandla fotvårtor hemma själv? Fotvårtor huskur

En huskur är en äldre behandlingsmetod (inte ordinerad av läkare) man använder sig av mot diverse åkommor. Vissa är mer beprövade än andra och det råder delade meningar om vad som fungerar eller inte. 

  • En av dem mest populära huskurerna är att använda sig av äppelcidervinäger. Genom att lägga en bomullstuss doppad i äppelcidervinäger på vårtan och täcka med ett plåster kan man hoppas på att den försvunnit inom ett par månader. Upprepa två gånger om dagen tills vårtan faller av.
  • Nagellack är en annan mycket populär huskur. Pensla på genomskinligt nagellack några gånger per dag för att strypa syretillförseln och så småningom dör vårtan.
  • Vissa påstår att man även kan använda silvertejp, det fungerar mest troligt på samma sätt som nagellack. Syretillförseln stryps det vill säga.
  • Då det finns en hel uppsjö av husmorsknep så kommer här några andra alternativ, mer eller mindre populära. Trollhassel, basilika, vitlök, honung, bikarbonat, hett vatten, aloe vera, fiskleverolja, bananskal och eteriska oljor. Alla använder man på olika typer av sätt.

Andra texter som kanske kan intressera dig.
Fotsvett | Fotkräm