Fotsvett

Bra produkter minskar fotsvett snabbt

Fotsvett för den drabbade medför många frågor. För den som lider av detta vardagsproblem, och ofta socialt pinsamma problem, är det bra att veta att det finns lösningar och behandlingar för nästan alla.

Hur undviker du fotsvett?

Vi människor svettas kontinuerligt för att hålla en jämn och bra temperatur i kroppen. Ibland mer, ibland mindre men genomsnittligt svettar vi ut ca 5 dl per dygn. Har man en hög kroppstemp då producerar svettkörtlarna ännu mer svett för att återställa balansen genom att kyla ner kroppen. Svettas är alltså ett nödvändigt ont. Vissa människor svettas mer än andra och det kallas för hyperhidros (överdriven svettning). Överaktiva svettkörtlar är den vanligaste orsaken till överdriven svettning och det gäller främst armhålor, handflator och fotsulor.

Svettkörtlarna reagerar på olika typer av stimuli. Det kan vara att du lider av en infektion, feber eller inflammation som orsakats av virus och bakterier. Du svettas mer när du anstränger dig fysiskt och blir varm exempelvis under träning. Kroppen förbereder sig för att gå in i försvar genom att stimulera svettkörtlarna de tillfällena du känner dig stressad eller orolig. När du äter stark mat kan du börja svettas mer, speciellt i ansiktet.

För att undvika fotsvett kan du prova att byta skor ofta och se till att skorna du använder är helt torra. Det är viktigt att tvätta dina skor emellanåt och byta strumpor dagligen. Använd dig helst utav strumpor gjorda av naturmaterial som bambu, ull, silke eller bomull. Se till att hålla dina fötter rena.

Varför luktar fotsvett illa?

Svett i sig luktar knappt då det mest består av salter, urinämnen, mjölksyra, vatten och ammoniak. Lukt uppstår dock när svett kommer i kontakt med bakterier som sitter på vår hud. För att minimera bakterierna är det av stor vikt att ha rena fötter och lufta dem ofta. Vissa människor har starkare svettlukt än andra.

Det finns två typer av svettkörtlar på vår hud, vi kallar dem för merokrina och apokrina svettkörtlar. Den merokrina körteln producerar svett som består av 99,5 % vatten och orsakar mycket väta samt den mest viktiga när det kommer till att hålla kroppstemperaturen på en bra nivå. Den apokrina körteln har, förutom samma innehåll som i merokrina, proteinämnen i sig. När det ämnet kommer i kontakt med bakterier så uppstår det en skarpare svettlukt än vad du erfar med det merokrina svettet.

Lösningar på svettningar och illaluktande fötter

När du har gått runt i dina skor en hel dag och fötterna har varit instängda och svettiga ökar risken för att dina fötter, skor och strumpor kommer att lukta illa. Ha i åtanke att gymnastikskor och gummistövlar inte släpper in lika mycket luft som exempelvis ett par skor gjorda av skinn.Fötter med mycket fotsvett

Använd strumpor av naturmaterial, håll skor rena och torra samt ta hand om din personliga hygien. Använd dig av fotdeodorant, fotspray eller fotkräm. Upplever du att du har stora problem med överdriven svettning under din arbetsdag eller i din vardag kan du behöva kontakta en läkare. Svettiga fötter kan en läkare avhjälpa med till exempel mikroinjektioner av botulinumtoxin.

 

Fotsprayer som hjälper vid fotsvett

6 tips på fotspray och fotdeodorant

Cosborg FotFresh Spray är en antiperspirant fotspray som håller dina fötter torra, svala och fräscha samt förebygger dålig lukt. Du sprayar direkt på foten. FotFresh antiperspirant innehåller transpirationshämmande salter som motverkar svettningar.

Gehwol Caring footdeo passar dig som har svettiga, illaluktande eller svampangripna fötter. Sprayen har en effektiv, långvarig och desinficerande effekt.

Scholl Fresh Step Antiperspirant avlägsnar dålig lukt och minskar fukten på foten. Sprayen fräschar upp varma, trötta fötter.

Pedicare Fotelixir är en fotspray som passar nariga, torra och illaluktande fötter. Den mjukar upp, avlägsnar döda hudceller samt stimulerar cellförnyelsen. AHA-syran gör sprayen exfolierande.

Pedicare vårdande fotserum är en gelé som motverkar dålig lukt och har en avsvalkande effekt på varma och trötta fötter.

CCS Fotspray håller dina fötter torra och väldoftande hela dagen med hjälp av sina transpirationshämmande ämnen. Använd med fördel innan träning.

Andra produkter som hjälper

Springyard har flera olika typer av sulor du kan lägga i dina skor. Sulorna absorberar fukt och håller dina fötter fräscha. För bästa effekt bör man byta var femte dag.

Springyard Deo Refresher är en spray du använder på ytan av skon. Den tar bort smuts, fräschar upp och förebygger dålig lukt i dina skor.

BioCool fotbad passar bra även för diabetiker och finns i flera olika utföranden. Torka fötterna noga efter fotbad, speciellt mellan tårna där det lätt bildas svamp.

Gehwol Fotkräm gör fötterna mjuka, torra och luktfria. Kan även användas mot fotsvampsinfektioner. Lämplig för diabetiker.

Gehwol Foot Powder innehåller bisabolol (kamomill) som främjar snabbare läkning och ger en positiv effekt på skadad och trött hud. Kan även användas mot fotsvamp.

CCS Foot Pro All in One är en medicinsk och multifunktionell kräm som rekommenderas av Sveriges Fotvårdsterapeuter. En medicinteknisk produkt som ger synliga resultat inom två veckor. Fotkrämen innehåller ingrediensen 1,5 Pentandiol, den besitter vattenbindande egenskaper vilket skapar ett gynnsamt mikroklimat som effektivt reparerar och läker fötternas hud.

Andra texter som kanske kan intressera dig.
Fotvårtor | Fotkräm