Behandla nagelsvamp hos barn

Observera att Fotvårdsprodukter.se är en jämförelsesida. När du klickar på en produkt skickas du till återförsäljaren med bäst pris på just din produkt, exempelvis Apoteket eller Apotea, där du snabbt, tryggt och säkert kan beställa din vara direkt hem till brevlådan.

Nagelsvamp är inte vanligt att hitta hos barn, däremot så händer det såklart att barn smittas. Behandla nagelsvamp hos barn görs likadant som hos vuxna. Även symptomen är likadana. Om du tror att ditt barn har blivit drabbad bör du kontakta läkare för provtagning. Ålder, nagelbitning, psoriasis, eksem, diabetes och nedsatt immunförsvar ökar risken för att bli drabbad av fotsvamp. Dermatofyter (denna typ av trådsvamp) är inte farligt utan mer kosmetiskt jobbig och skapar lite obehag hos bäraren.

Behandla nagelsvamp hos barn med bästa behandlingen och bäst fot och nagel produkterna

Orsaken till utbrottet är oftast att en trådsvamp som tillhör släktet trichophyton har angripit din hud. Svampen sätter sig för det mesta på tånaglar, dock är det inte ovanligt med nagelsvamp på fingrar. Liksom fotsvamp är även nagelsvamp väldigt smittsamt och behandling bör starta så fort som möjligt. Som regel sitter svampen i hornhuden, men den kan tränga ner lite djupare om sår finns under eller runt den drabbade nageln.

Obehandlad fotsvamp kan lätt sprida sig till naglar och ljumskar så snabb behandling är viktigt. Svamp fäster lättare på fuktmättad hud därför är idrottare ofta drabbade då de spenderar stora delar av dagen i varma fuktiga gymnastikskor. Gemensamma duschar, omklädningsrum och simhallar är ställen där du kan få svamp. Använd badtofflor och dela inte handduk med andra. Svamp trivs allra bäst där det är varmt, fuktigt och den lever på keratin. Det är alltså det mest vanliga proteinet du finner i ditt hår, på dina naglar och din hud.

Det är lätt att råka smitta varandra i en familj och därför har vi samlat bra tips och råd lite längre ner på denna sida. Viktigt är att du tillsammans med ditt barn läser på om symtom, förebyggande råd och vilka olika behandlingar det finns att tillgå.

Negligerad fotsvamp kan vara orsaken till att ditt barns nagelsvamp har uppstått. Låt en läkare ta svampprover innan du startar barnets behandling. Nagelsvamp kan ha en lång behandlingstid, men med rätt produkt och en hel del tålamod kan den tiden kortas ned avsevärt.

Nagelsvamp symtom hos barn

Obehandlat kan det resultera i att barnets nagel till slut lossnar då keratinproduktionen har ökat avsevärt. Porösa, illaluktande, gropiga, matta, mjuka och förtjockade naglar som gärna lätt faller isär när du klipper dem. Det är som att svampen smular sönder naglarna. Barnet kan klaga på att det gör ont med strumpor och skor på fötterna. Missfärgade naglar kan åtgärdas med ett receptfritt nagellack. Behandla nagelsvamp hos barn så snart du kan då barn ofta kan vara tysta och skämmas över det.

Förebyggande åtgärder för att minska risken att ditt barn smittar andra eller själv blir smittad kan vara att byta gymnastikskor ofta. Skorna behöver nämligen få lufta och torka emellanåt. Många av ditt barns skor andas inte. Byt strumpor dagligen och tvätta dem i minst 60 grader. Använd strumpor gjorda av lin, ull, silke eller bomull (naturmaterial) inte av syntet då det materialet inte andas ordentligt.

Lufta fötterna ofta, håll en bra noggrann hygien och torka extra noga mellan tår och runt din nagel. Klipp naglarna korta (rakt över för att slippa nageltrång) och håll koll på att du eller ditt barn inte har sår på foten som i sin tur kan bli infekterade. Låt barnet få en egen handduk som ni sen tvättar ofta i minst 60 grader. Använd er av badtofflor på badhus, i gemensamma duschar och omklädningsrum. Peta och rör helst inte på nagelsvamp utan plasthandskar, alternativt att en väldigt god handhygien upprätthålls efteråt. Fotvårdsinstrument skall steriliseras genom att först lägga ner dem i sprit ca 10 minuter (speciell sprit som är för instrument inom fotvård). Efter det sköljer du av instrumenten, torkar dem och sedan lägger du dem i ugnen i ca en timme.

Få bort svamp på fötter och naglar

Bli av med nagelsvamp genom att testa dig fram till vilken produkt som passar dig eller ditt barn bäst. Att behandla nagelsvamp hos barn är inte svårt, däremot tar det tid. Nedan listar vi lite olika typer av produkter och medel mot nagelsvamp.

  • CuraFoot är ett medicinskt fotbad som enkelt och skonsamt kan användas vid behandling av fot- och nagelsvamp. När pulvret löses i vattnet bildas aktivt syre vars starka antimikrobiella egenskaper påvisats kunna stoppa tillväxt av mikroorganismer som svamp, bakterier och virus. CuraFoot är ett antimikrobiellt och antiseptiskt fotbad. Används enkelt och är skonsamt vid fot- och nagelsvamp. Totallösning för både naglar och fot. Ger mjuka fina fötter och används i förebyggande syfte efter träning/idrott.
  • Nailner är en kliniskt bevisad nagelsvampbehandling som används för naglar med svamp. Nailner behandlar och hjälper mot eventuell missfärgning. Den anses ofta som bäst mot nagelsvamp.
  • Scholl mot nagelsvamp är en effektiv nagelsvampbehandling som tränger in djupt och har svampdödande effekt. Förändrar pH-värdet och skapar en ogästvänlig miljö för svampen. Fem medföljande engångsfilar tar försiktigt bort det översta lagret av nageln och underlättar för vätskan att nå infektionen.
  •  Finail 5 % är ett receptfritt läkemedel. Finail används för behandlig av diagnostiserad, måttligt utbredd nagelsvamp utan angrepp på nagelns tillväxtzon. OBS! Ej för barn utan enbart för dig som är 18 år eller äldre
  • 3-pack bambustrumpor Kids Black Walking Bamboo har naturliga egenskaper som fungerar både antibakteriellt och fuktighetsreglerande. På ett effektivt sätt tar det död på många bakterier och ger fötterna ett friskt och fräscht klimat att vara i. Det gör även att strumporna passar de som har besvär med illaluktande fötter eller fotsvett. Ett barn som lider av fot- eller nagelsvamp behöver strumpor gjorda av naturmaterial som andas