Fotsvamp

Akut fotsvamp och kronisk fotsvamp (även kallad mockasinsvamp) är de två svampsorter som drabbar huden på våra fötter. Många människor drabbas av svamp däremot är det ovanligt att barn under 10 år råkar ut för smitta. Om du tror att ett barn lider av tråd- eller jästsvamp kontakta läkare innan du behandlar området. Differentialdiagnoser är eksem, ringorm, atopiska vinterfötter eller psoriasis.

Svamp är extremt smittsamt och trivs som bäst på fuktiga varma ställen. Duschar och omklädningsrum är de ställen där svamp smittar som mest. Idrottare är mer i riskzonen då de använder gemensamma duschar och byter om tillsammans i större utsträckning än vad gemene man gör. Svampen fäster alltså bättre på en fot vars hud har blivit mättad på fukt.

Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är en Dermatofyter (trådsvamp) som angriper och infekterar det översta lagret av huden vi kallar hornlagret. Reaktionen blir att huden producerar fler hudceller än normalt och börjar därför att fjälla. Eftersom hornlagret är gjort av döda hudceller är det därmed inte säkert att svampen kommer orsaka bäraren obehag eller smärta. Trådsvamp orsakar även andra hudåkommor som Ringorm, Nagelsvamp, Ljumsksvamp och svamp i hårbotten.

Svamp kan ibland förväxlas med andra hudsjukdomar så som psoriasis, eksem eller vinterfötter. Är man osäker kan man kontakta läkare som med ett enkelt prov (de skrapar av lite hud) kan ge ett svar på vad hudåkomman beror på.

Hur känns och visar sig fotsvamp?

Fotsvamp börjar oftast mellan fjärde och femte tån, därifrån sprider det sig vidare över foten, naglarna och ibland även till andra delar av kroppen. Man kan se att huden börjar flagna och fjälla samt att det kan svida och klia. Huden kan även spricka, rodna, vätska sig och i ovanliga fall kan blåsor uppstå. Fotsvamp hjälp vid fotsvamp fotkräm fotbadMan bör vara försiktig och inte peta på området där svampen sitter då det kan sprida sig till ljumskar, naglar eller händer. För mycket kliande kan förstöra huden eller förvärra pågående infektion. Var uppmärksam på sprickor i huden då det medför en större risk att råka ut för bakterieangrepp. Man bör alltid iaktta stor försiktighet när det kommer till öppna sår på huden.

Om man inte behandlar i tid kan svampen gå djupare in i huden och orsaka mockasinsvamp som är svårare att få bukt med. Vid mockasinsvamp kan fotsulan rodna, bli tjockare och fjälla.

Hur behandlar du svampen mellan tårna?

Det finns många olika produkter du kan använda dig av vid behandling av fotsvamp som receptfria geléer, krämer, lösningar, puder och salvor. Kräm kan vara bra om du har torra fötter, en uttorkande gelé passar bättre om huden mellan tårna är vit och fuktig, det finns även puder att använda i strumpor och skor som ett komplement. Om det kliar mycket kan du använda produkter med hydrokortison då det stillar klåda.

Om hudåkomman inte försvinner kan du behöva uppsöka läkare i syfte att undersöka att det verkligen är svamp du lider av. Behöver du starkare produkter kan en läkare skriva ut det på recept.

Tips på 5 produkter att använda vid fotsvamp

Är fotsvamp smittsamt?

Fotsvamp smittar väldigt lätt människa till människa. Detta gäller både vid direktkontakt som vid indirekt kontakt. Svamp frodas i fuktiga miljöer tex badhus, omklädningsrum och gemensamma duschar. Om man får svamp bör man behandla den så fort som möjligt för att undvika att smitta andra. Man bör också behandla den fort för att undvika spridning till fotsula, naglar, ljumskar eller händer. Barn under 10 år får sällan fotsvamp och bör därför undersökas av läkare ifall misstanke uppstår.

Hur kan du förebygga detta problem?

Det går inte att skydda sig själv helt från svampangrepp, men med några förebyggande åtgärder minimerar du åtminstone risken.

  • Använd strumpor gjorda av naturmaterial och tvätta dem i minst 60 grader
  • Undvik täta skor som inte andas
  • Tvätta gärna fötterna dagligen, var dock väldigt noga med att torka mellan tårna.
  • Använd tofflor på badhus, omklädningsrum och i gemensamma duschar
  • Dela inte handduk med andra
  • Håll fötterna rena och torra

Andra texter som kanske kan intressera dig.
Nagelsvamp | Fotbad