Hälsprickor

Du behöver inte ha problem

Varför får du hälsprickor?

Vår hud ska skydda oss mot smuts och infektioner, men den har svårt att skydda dig om den är skadad.

Att huden på hälen spricker kan bero på att din hud är mycket torr eller att du har fått förhårdnader bak på hälen. Dessa förhårdnader spricker på grund utav tryckbelastning och friktion. En annan orsak kan vara att du går barfota ofta, har för trånga skor eller står och går mycket. Ytterligare en orsak är brist på vitaminer, brist av mineraler, graviditet, övervikt och vissa sjukdomar som exempelvis njursjukdomar, eksem, psoriasis samt hyper- och hypotyreos.

Förtjockad hud är inget ovanligt, vissa har lite mer medan andra har lite mindre. Det som sker är att hudens hornlager blir tjockare och mindre elastisk. Torr hud och sprickor gör ont, stramar, blöder, kliar och det blir smärtsamt när du belastar foten. Dessutom finns en risk att få in bakterier som i sin tur orsakar en infektion.

Har du brist på vitaminer eller mineraler? Det kan nämligen orsaka torr hud och självsprickor på både händer och fötter. Det finns mycket du kan ha brist av, vi ger bara ett fåtal exempel. Zink finner du i kött, nötter och baljväxter. Kaliumbrist kan åtgärdas med potatis, bananer och plommonjuice. Brist på kalcium då kan du dricka mer mjölk och mejeriprodukter. Järn finner du i kött, fisk och ägg. Om du inte får i sig tillräckligt via kosten kan du tillföra vitaminer och mineraler i tablettform. Boka tid hos läkare för att se över just dina värden.

Förebygga sprickor på hälen

Du kan förebygga hälsprickor genom att se över hur dina skor sitter. Det är viktigt att de inte trycker in för hårt någonstans samt att de sitter bra bak vid hälen. Skor som har öppen häl (flip-flop, träskor och tofflor) gör att huden lättare blir förhårdnad. Använd gärna strumpor i dina skor och byt dem varje dag.

Att ta ett fotbad hjälper dig genom att mjuka upp förhårdnader, öka din blodcirkulation och dra ur slaggprodukter. Ta fram en balja, fyll den med vatten som är lite varmare än kroppstemperatur och häll sedan i en av våra produkter. Låt fötterna vila i badet minst 10–15 minuter innan du tar upp och torkar dem. Torka extra noga mellan tårna för att undvika fotsvamp. Ge även dina fötter en fotmassage, helst på regelbunden basis. Vi har många triggerpunkter på fotsulan och en massage där ger stor effekt på många delar av din kropp.

Efter fotbadet är det dags att fila foten. Du börjar med att använda den sidan av fotfilen som har grövre slippapper och avslutar med den finare sidan. När du filar på en självspricka är det av stor vikt att du filar längs med hälsprickan och inte tvärs över, då är risken att den blir större. Du kan med fördel sätta lite olja på sprickan innan du börjar. Fila inte för mycket på samma gång, sluta i god tid och se till att foten är lite fuktig innan.

6 tips på produkter för hälsprickor och fotvård

För att slippa eventuella hälsprickor är det mycket viktigt att smörja in fötterna dagligen. Helst med en kräm som innehåller mycket fett och fukt. Massera in produkten för att starta igång blodcirkulationen, det är även bra att smörja in krämen genom att göra små cirklar.

Compeed Fotkräm för hälsprickor är en fotkräm som lindrar och behandlar besvär i samband med hälsprickor. Krämen återfuktar och reparerar hälsprickor. Den är bevisad att ge mindre framträdande sprickor efter en behandling och reparera djupa hälsprickor inom fyra veckor.

Cosborg Hälkräm innehåller Urea som främjar hudens naturliga läkeprocess genom att bryta ned och lösa upp förhårdnad hud. Fuktgivande ämnen tillför huden en naturlig fuktighet som tränger djupt in i den torra huden.

Active Repair K+ är en fotkräm som återställer huden hos fötter som känns sträva, torra och har spruckna hälar.
Produkten innehåller 25% karbamid och keratin. Detta påskyndar reparationen av huden och ger synliga resultat efter 3 dagar.

CCS Cracked Heel SOS är speciellt framtagen åt mycket torra fötter med hälsprickor och förhårdnader. Det är en dokumenterad effektiv SOS-produkt som effektivt mjukgör och vårdar torra hälar med förhårdnader. Kan användas på nagelband.

Footmender All in One Diabetic är en fotvårdsprodukt som är specifikt utvecklad för dem som lider av diabetes. Footmender är en effektiv produkt som har blivit känd för att både behandla och lindra flera olika fotbesvär. Krämen har en unik sammansättning som behandlar förhårdnader, liktornar, hård hud, torr hud och hälsprickor.

Footmender är en multifunktionell fotkräm mot torr hud, förhårdnader, liktornar och hälsprickor på fötter. Den innehåller flertalet verksamma ämnen däribland karbamid (15%).
Footmender har olika delfunktioner:
Antimikrobiell effekt
Peelande funktion
Binder och bevarar fukt i hud och naglar
Mjukgör
Stimulerar ny tillväxt av hudceller
Stabiliserar hudcellernas omsättning
Stärker hudens barriärfunktion

Andra texter som kanske kan intressera dig.
FotkrämFotvård & Nagelskötsel